VOEDING VS VULLING

Zoals een auto zijn motor draaiende houd met benzine, is voeding de motor van ons lichaam. Geen enkele onnozele autobezitter zal suikerwater in zijn auto gieten, want dan weet hij dat zijn motor kapot zal gaan. Toch stoppen de meeste mensen zich elke dag opnieuw vol met ‘zooi’,  ook wel vulling genoemd. In dit blog vertel ik wat het verschil is tussen vulling en voeding. Hoe ons voedingspatroon de afgelopen jaren is veranderd. Welk effect vulling op ons lichaam heeft en wat de voordelen zijn van voeding.

Uiteraard sluit ik af met een aantal mooie tips over hoe jij je voedingspatroon een upgrade kunt geven waarmee jij je gezondheid een boost geeft.

Wat is gezonde voeding ?

Gezonde voeding is in mijn optiek dat wat je 40.000 jaar geleden in de natuur kon vinden, op de manier waarop je dat vond. Variatie is binnen dit kader echt het toverwoord. Hiermee bedoel ik persé niet de mooie Instagram foto’s met 8 kleuren groenten op je bord, maar wel variatie in tijd, soorten en hoeveelheden wat bijdraagt een gezonde levensstijl. Verderop in het blog zal duidelijk worden wat ik hiermee bedoel.

Alvorens ik jullie toelicht wat gezonde voeding is en wat het voor je lijf kan doen, neem ik jullie hieronder een klein stukje mee in de verschillen van onze leefstijl vroeger en dat van nu.

Onze genen en voeding
Een gen past zich 0,5% per miljoen jaar aan. Wij leven dus ook nog steeds met de genetische informatie van 40.000 geleden. Dus onze genen, ons systeem, is dus ook nog steeds ingesteld op het voedingspatroon zoals deze 40.000 jaar geleden was. Op dat voedsel wat je toen kon vinden.

Nu leven we in een wereld waar alles 24/7 beschikbaar is. Als je op zondag avond 21:00 uur nog zin hebt in een bak ijs of een lekkere pizza, dan kun je dat gewoon halen bij de AH of Jumbo City to go. Hup even langs de zelfscanner en je bent in korte tijd weer thuis. Of als je helemaal niet de deur uit wilt, kan het ook thuisbezorgd worden. Ons systeem is hier echter nog niet op ingericht. Onze genen kunnen zich niet zo snel aanpassen op de ontwikkelingen van de industrie.

Voedingspatroon door de jaren heen
Als je kijkt naar 40.000 jaar geleden, ging dit er heel anders aan toe. Men kende geen 3 maaltijden per dag met tussendoortjes of een koelkast waar ze eten uit konden halen. Je ging toen op pad en was blij als je een lekker stuk wild had kunnen vangen of dat je een fruit ontbijtje kon scoren door wat bessen te plukken.

Iedereen was ook betrokken bij het uitvoeren van deze tijdrovende taak. Soms had je geluk, soms had je pech. Soms had je een ontbijt, soms had je niks. Op de klok eten bestond dus niet.

Vaak krijg ik ook de vraag ‘is het slecht om je ontbijt over te slaan?’. Bij dit soort vragen probeer ik altijd naar de oertijd te refereren. Toen deden ze vaak niet anders dan nuchter bewegen. In mijn optiek is een ontbijt overslaan zeker niet slecht.

Koolhydraten, Koolhydraten en nog eens Koolhydraten.
De moderne voedsel producerende industrie zoals wij deze nu kennen, bestaat nog maar 120 jaar. Slechts 4 generaties! Hoe mensen dus denken altijd al gegeten te hebben, bestaat dus feitelijk nog maar net.

Helaas bestaat het aanbod van de moderne voedsel industrie voor een heel groot deel uit geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, brood, suiker, etc. Dit noemen we vulling.

Tegelijkertijd zijn we ook een stuk minder gaan bewegen doordat we geen onderdeel meer zijn van de voedselvoorziening. We gaan niet meer op jacht! Wel zitten we de hele dag achter de laptop of ploffen we graag neer op de bank. Je hoeft denk ik geen Einstein te zijn om te begrijpen dat dit geen beste ontwikkelingen zijn. Hormonale klachten, hoge cholesterol spiegels of overgewicht is dan ook geen gek gevolg…

 

Wat is vulling?

Vulling noem ik ook wel vierkant voedsel; het komt uit de fabriek verpakt in een mooi doosje met verleidende reclame erop. Het zijn geraffineerde producten welke arm zijn aan voedingsstoffen en bovendien ons lijf ook nog eens roven van vitamines en mineralen om het te kunnen verwerken.

Vulling is dus enkel bedoeld om ons lijf te vullen en levert geen bijdrage aan onze gezondheid. Het rooft ons eerder van onze gezondheid. Gebruik daarom zo min mogelijk ‘zooi’ als:

  • Graanproducten / Tarwe rijke vulling (Brood, pasta, bloem)
  • Suiker en zoetstoffen (Fructose, frisdrank)
  • Kant-en-klaar producten (magnetron maaltijden, pizza, voorgesneden groente)
  • Producten in poedervorm (puree, pakjes soep, melkpoeder)

Als je dit leest denk je waarschijnlijk ‘mag ik dan helemaal niks meer ?’. Wat een heel begrijpelijke reactie is. Gelukkig zijn er per product categorie ook een heleboel gezonder vervangers, dus geen zorgen. Lekker eten blijft gewoon bestaan.

Van vulling naar voeding

Voeding is onbewerkt voedsel uit de natuur zonder onnodige additieven. Voeding is rijk aan vitamines en mineralen en levert altijd een bijdrage aan onze gezondheid. Je voelt je ook verzadigd en goed door.

7 gouden basis regels voor gezond voedingspatroon:

❤Eet 500 gram groente per dag.

❤Drink 1,5 L water, het liefst met ¼ theelepel zout.

❤Eet maximaal 3 maaltijden per dag.

❤Eet veel gezonde vetten zoals omega 3 visolie, olijfolie, kokosvet.

❤Varieer per week je koolhydraten, vetten en eiwitten innname.

❤Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers.

❤Eet zoveel mogelijk biologisch en vermijd bewerkt voedsel.

Zoals ik al eerder zei, betekend dit niet dat je niet meer lekker kunt eten. Zelf ben ik ook een enorme ‘lekkerbek’ en ben ik dol op goed eten. Je moet alleen weten wat de gezonde vervangers zijn van de voedingsmiddelen welke je waarschijnlijk gewend bent om te weten.

Om je alvast een beetje op weg te helpen tref je hieronder een aantal vervangers van reguliere producten waarmee jij je voedingspatroon een upgrade kunt geven:

In plaats van:                                                                    ✔︎ Vervangen door:

Tarwerijk brood                                       –>               100% Speltbrood, zuurdesem of naakte haver.

Zuivel van de koe                                    –>                Plantaardige zuivel zoals amandelmelk, kokosyoghurt of als je dierlijk wilt af en toe. schaap/geiten kaas.

Geraffineerde suikers                              –>               Yacon siroop of kokosbloesemsuiker.

Tarwerijk pasta of noedels                     –>               Kelp noedels, ‘Lieke is vrij’ pasta, bruine rijst pasta of groente pasta.

Happy Gut,
Happy You 

Blogcategorieën

Good Food

=

Good Mood

Andere Blogs