SWEET LIKE SUGAR

Zelf was ik een enorme suikerjunk. Koekjes, taart, snoep, regelmatig ging bij mij de zoete lade in de keuken weer open, op zoek naar wat lekkers. Ik kon ook enorm uitkijken naar mijn chocopasta ontbijt of een croissant met echte roomboter en jam. Echt heerlijk, echter moest ik 2 uur later weer wat eten, anders werd ik duizelig en voelde ik mij al snel ellendig.

Nu ben ik nog steeds wel gek op zoet, maar het urgente verlangen naar suiker, de moodswings, duizeligheid en de suikerdips heb ik niet meer. Wel heb ik tegenwoordig veel energie, een regelmatige cyclus, een constant gewicht en zit ik lekkerder in m’n vel.

Ben je benieuwd hoe ook jij dit kan bereiken? In dit artikel ga ik vertellen wat suiker met je lijf doet en geef ik je tips hoe je, zelfs als zoetekauw, suikervrij kunt leven.

Wat is suiker?

Suiker is een goedkope grondstof en wordt daarom vaak gebruikt om producten langer houdbaar te maken, als smaakmaker of om producten op te vullen. Grofweg heb je drie type suikers:

  1. Geraffineerde suikers
  2. Suikervervangers en zoetstoffen
  3. Natuurlijke suikers
 1. Geraffineerde suikers, ‘de mineraalrovers’
  Wanneer we praten over ‘suiker’ hebben we het vaak over de meest voorkomende vorm: geraffineerde suikers. Het zit tegenwoordig echt overal in. Van vleeswaren, soepen tot aan zelfs kattenvoer of supplementen, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Geraffineerde suikers zijn slecht omdat ze ontdaan zijn van de stoffen welke ons lijf juist nodig heeft om suiker goed te kunnen verwerken. Nadat de fabrikant de suiker gestript heeft van alle goede voedingsstoffen (vezels, mineralen, vitamines en enzymen) ondergaat het vervolgens een chemisch bleekproces om het een mooie witte kleur te geven, de houdbaarheid te verlengen en de smaak te neutraliseren.

 

Wat doet suiker met ons lijf?

Als gevolg van het strippen van de voedingsstoffen, moet ons lichaam zijn eigen mineraal reserves aanspreken om de suiker te kunnen verwerken. Voedingsstoffen als vitamines en mineralen noem ik ook wel de valuta van ons lichaam. Hiermee betaal je alle belangrijke processen in je lijf waardoor je dagelijks kunt functioneren, zoals:

 1. Het verteren van eten
 2. Het reguleren van je bloedsuikerspiegel en je vetzuurbalans
 3. Het doorgeven van signalen tussen je hersenen en je spieren

…en nog veel meer.

Als je al niet bij een bank in het rood wilt staan, dan is het zeker niet bij jouw interne bank! Veel geraffineerde suikers beroven veel mineralen en vitamines uit ons lijf wat zorgt voor veel zichtbare én onzichtbare klachten. Denk aan migraine, ontstekingen, vruchtbaarheidsproblemen, huid- en darmklachten. Bij inname van suiker worden vitamines en mineralen ingezet door ons lijf om problemen op te lossen, wel in de plaats van dat het ons immuunsysteem ondersteunt. Suiker is dus een echte mineraal rover!

Insulineresistentie

Wat ontstaat bij een regelmatige inname van verkeerde suikers is een grote boosdoener; Insulineresistentie. Je maakt het je lijf erg moeilijk suiker te verwerken wanneer je de hele dag door veel koolhydraten nuttigt. Bijvoorbeeld in de ochtend starten met cruesli, ’s middags brood met vleeswaren, tussendoor snoep of koek en ’s avonds een lekker bord pasta met een toetje na. Dit is helaas een normaal dagritme voor velen, echter leidt dit niet tot gewenste resultaten.

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de bloedsuiker niet te hoogt oploopt door glucose op te slaan in cellen. In een gezonde situatie steken deze cellen hun handjes uit voor het hormoon insuline, waarna de glucose opgenomen kan worden in deze cellen. De glucose wordt uiteindelijk weer gebruikt voor de productie van energie.

Insulineresistentie betekent dat je cellen te veel glucose aangeboden krijgen waardoor ze vaker insuline resistent worden. Hierdoor wordt steeds lastiger om glucose op te nemen en stijgt je bloedsuiker. De alvleesklier blijft hierdoor de opdracht krijgen op glucose uit het bloed te halen en blijft hiervoor maar insuline produceren. Ze noemen dit ook wel het voorstadium van diabetes type 2. Een klacht om dus echt serieus te nemen!

In mijn praktijk maak ik vaak gebruik van de EMB test om insulineresistentie te meten. Zelf kun je al een kleine check doen door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Kan ik met gemak het ontbijt overslaan en nuchter bewegen?
 • Kan ik tussen het ontbijt en de lunch zonder tussendoortje?
 • Ben je vaak moe, duizelig of vaak last van vlekken voor je ogen?

 

Het suikerdoolhof

Suiker kent vele namen. Dit zorgt ervoor dat een gezonde keuze maken er niet makkelijker op wordt. Let daarom naast de aanduiding ‘suiker’ ook op de volgende benamingen wanneer je in de supermarkt bent:

 • Alle woorden die eindigen op ‘ose’ zoals ‘fructose’, ‘dextrose’ of ‘sucrose’.
 • Alles wat eindigt op stroop zoals ‘fructose glucosestroop’
 • Etiketten waarin ‘melasse’ of ‘molasse’ voorkomt, zoals dadel melasse.

Ook bij gezond ogende producten als glutenvrij of vegan altijd even het etiket bekijken, vaak is hier alsnog veel suiker verstopt.

 1. Het populaire diëten met kunstmatige suikervervangers
  We hebben allemaal wel vrienden, familie of collega’s gehad die het op een zeker moment een goed idee vonden om te gaan diëten. Suikerklontjes worden ingeruild voor ‘ iets’ minder slechte zoetjes, brood wordt ingeruild voor ‘iets’ minder slechte crackers met onder andere een kuipje ‘Slanky’ erop en zo hebben ze vaak nog een hele waslijst met light producten waarmee ze uiteindelijk hun streefgewicht willen bereiken. De realiteit is helaas anders. Een ‘iets’ minder slechte keuze, is nog steeds slecht. Je ruilt enkel het ene bewerkte product in voor een ander chemisch product. Bovendien verandert het ook niks aan je leefstijl of gezondheid, want het eten van ‘zoet’ zorgt vaak voor meer behoefte aan zoet.

Mijn streven is altijd om enkel dingen tot me te nemen wat uit de natuur komt, wat aan een boom heeft gehangen, uit de grond is gekomen of in de natuur heeft gerend of gezwommen. Anders is het mijn advies om het niet te kopen. Veel gebruikte zoetstoffen door fabrikanten zijn:

 • Aspartaam
 • Sorbitol
 • Xylitol
 • Sukrin
 • Splenda
 • Acesulfaam-K
 • Surcralose

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat bovenstaande producten schadelijk zijn voor onze gezondheid, met name voor ons zenuwstelsel. Helaas tref je ze nog vaak in medicijnen, supplementen en voedingsmiddelen, vooral in de light producten 

 1. Wat zijn natuurlijke suikers en goede suiker vervangers?
  Net zoals met alcohol geld ook voor suiker, alles met mate. Want ook natuurlijke suikers belasten ons systeem en is een enorme energievreter. Bij natuurlijke suikers kun je denken aan producten als rietsuiker, echte honing, dadelsiroop, maltose of rijststroop. Mocht je toch zin hebben in zoet, gebruik dan liever zoetmakers die je suikerspiegel niet enorm op hol laten slaan. Mijn 5 favorieten zijn:
 • Stevia
 • Lucuma
 • Vers fruit of gedroogd fruit
 • Dadels
 • Kokosbloesemsuiker
 • Yakonsiroop

Tip: Een goed merk Stevia is rond de 10,- euro. Zelf gebruik ik BIO Green van SteviJa.

Voornaamste klachten door een teveel aan suiker?

 • Het maakt je vatbaarder voor ontstekingen en infecties.
 • Het verstoort je hormonale balans wat kan zorgen voor o.a. vruchtbaarheidsproblemen, moodswings, huidklachten, duizeligheid en migraine.
 • Suiker zorgt voor spijsverteringsproblemen en verhoogd de kans op de ziekte van Crohn.
 • Suiker stimuleert ouderdom door de aanmaak van insuline.
 • Suiker maakt dik.
 • Suiker kan leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk tot diabetes.
 • Genoeg redenen om extra scherp te zijn op je inname van suiker!

 

De voordelen van een leefstijl zonder suiker

✔︎Je energie niveau krijgt een enorme boost

✔︎Adios moodswings, hallo vrolijk humeur

✔︎Je immuunsysteem krijgt meer spierballen doordat er minder ‘rovers’ zijn

✔︎Je cyclus wordt regelmatiger of komt vaak weer terug als deze er niet was

✔︎Je krijgt een gezond en stabiel gewicht

✔︎Je gaat beter slapen

✔︎Je huid, haar en nagels gaan er beter uitzien

✔︎Je honger is sneller gestild

✔︎Je krijgt minder snel rimpels

✔︎Spierpijn, gewrichtsklachten en darmklachten nemen af door een verminderde verzuring.

Tips bij het afkicken van suiker

Nu je de voordelen van het stoppen met suiker eten weet, kan het een volgende stap zijn om dit ook in de praktijk te brengen. Hieronder een paar tips welke ook mij enorm hebben geholpen toen ik stopte met het eten van suiker:

 1. Schrijf voor jezelf op waarom je wilt stoppen met suiker eten. Wat is je doel ? Wat wil je ermee bereiken?
 2. Betrek je omgeving erbij en vertel wat je plannen zijn. Op deze manier creëer je een supportgroep die je kans van slagen aanzienlijk vergroten.
 3. Verwijder alle zoetigheden uit de keukenlade of kast. Klinkt niet aantrekkelijk, maar je zal me er later echt voor bedanken.
 4. Koop ook voor je kinderen of bezoek geen lekkernijen met geraffineerde suikers. Wel kun je natuurlijk gezonde snacks kopen of zelf maken zoals onze kokosballetjes of favoriete notencake.
 5. Zorg dat je altijd gezonde suiker vervangers thuis hebt, zoals (gedroogd) fruit, Stevia, yakonsiroop of kokosbloesemsuiker.
 6. Schrijf je zwakke momenten op en zorg dat je op die momenten een gezond alternatief hebt.
 7. Verhoog je vet inname met bijvoorbeeld verse vis, noten, avocado’s en kokosvet. Dit zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt in zoetigheid en je lichaam meer energie kan maken.
 8. Zorg voor voldoende slaap! Bij weinig slaap vragen onze hersenen eerder om suiker, waardoor het zeker in de eerste twee weken een stuk moeilijker is om er vanaf te blijven.

 

Happy Gut,
Happy You 

Blogcategorieën

Bonustip:

Love Chock repen

Andere Blogs