Nagellak - De kleurrijke hormoonverstoorder

Bij mooi weer,  uit eten, verjaardagen of feestjes, kleuren wij vrouwen graag onze nagels. Zelf was ik ook regelmatig met nagellak in de weer, ook als er geen aanleiding voor was. De afgelopen jaren heb ik mij naast voeding ook verdiept in het gebruik van cosmetica producten zoals nagellak.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het regelmatig gebruik van nagellak je hormoonbalans verstoort. Het goede nieuws is dat er ook hormoonvriendelijke nagellak merken zijn. In dit blog vertel ik jullie waarom nagellak je hormoon balans verstoort en welke merken je daarom beter kunt gebruiken.

 

Nagellak bevat vaak hormoonverstorende stoffen.

Zelf probeer ik altijd alles wat mijn hormoonhuishouding kan verstoren, zoveel mogelijk te vermijden. Zo eet ik tegenwoordig enkel biologisch, gebruik ik geen plastic keukengerei en gebruik ik een stuk minder nagellak dan vroeger. Nagellak blijkt namelijk minder ‘mooi’ dan we van de buitenkant vermoeden. Het bevat vaak een groot aantal chemische stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Onlangs publiceerde de Duke University samen met de Environmental Working Group (EWG) een studie die aantoonde dat de chemische stof trifenylfosfaat, dat in bijna de helft van alle nagellakken voorkomt, via onze nagels wordt opgenomen en in ons lichaam terecht komt. Trifenylfosfaat is ook wel bekend als TPHP of TPP. Uit de Skin Deep Database van de EWG blijkt dat meer dan 49% van de 3000 soorten nagellak deze stof bevat. Kleurloze nagellak bleek nog méér TPHP te bevatten dan de nagellak met kleur.

Wat is trifenylfosfaat of TPHP?

TPHP is een chemische stof die er onder andere voor zorgt dat plastic hard wordt, maar wel flexibel blijft. Vandaar het gebruik in nagellak. Het wordt ook gebruikt als vlamvertrager in tapijten en meubels. Vroeger gebruikten nagellakproducenten dibutylftalaat (DBP), maar omdat er zoveel wetenschappelijke studies kwamen die aantoonden dat DBP en andere ftalaten hormoonverstoorders zijn, die vooral een bedreiging vormen voor onze voortplantingsorganen, werd DBP vervangen door TPHP. Helaas blijkt nu dat dit geen verbetering is als het gaat om onze gezondheid.

Inmiddels is aangetoond dat TPHP een effect heeft op onze hormoonreceptoren én dat het onze geslachtshormonen uit balans kan brengen Dit is allemaal goed te verklaren want TPHP valt onder de xeno-oestrogene stoffen.

Wat zijn xeno-oestrogenen?

Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Deze stoffen zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, de basis daarvan is aardolie. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt gevormd door resten van miljoenen jaren oude planten en dieren. Door bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen en zoetstoffen. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en dus ook nagellak. Het is overal om ons heen.

Om deze reden adviseer ik bijvoorbeeld ook nooit plastic waterflessen te gebruiken of plastic keukengerei, zeker niet bij verhitting. Hier zitten een heleboel xeno-oestrogenen in welke dus schadelijk zijn voor onze gezondheid. Onze hormoonbalans valt lastig te behouden in een milieu met zoveel xeno-oestrogenen om ons heen. Probeer daarom zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, ook bij het gebruik van je cosmetica zoals nagellak.

Bij een overdosis van oestrogenen kunnen er allerlei problemen ontstaan. Om er een aantal te noemen: langdurige vermoeidheid, depressie, endometriose, vocht vasthouden, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, vruchtbaarheidsproblemen, haarverlies, ziekten van de galblaas,  borstkanker, borstcysten, fibromyalgie, baarmoederkanker en hardnekkig overgewicht.

Genoeg redenen dus om een andere keuze te maken.

Hoeveel gifstoffen kan ons lichaam aan?

Een gezond lichaam kan prima een bepaalde hoeveelheid giftige stoffen verwerken en afvoeren. Daarom stuur ik ook altijd aan om gezond te eten, dit helpt jou gifstoffen af te voeren. De vraag is echter wanneer iets te veel wordt. Van veel producten, of het nu gaat om bestrijdingsmiddelen in onze voeding of om schadelijke stoffen in onze cosmetica, wordt gezegd door producenten, dat de gebruikte hoeveelheid minimaal is en dus niet schadelijk. Dat zou ook kloppen als je één zo’n product gebruikt. De realiteit is dat we vaak dagelijks meer dan één cosmetica product gebruiken, denk maar aan shampoo of make-up. Wanneer je dit optelt krijgen we al snel tientallen giftige stoffen dagelijks binnen via onze verzorgingsproducten. Om over de pesticiden in onze voeding maar te zwijgen wanneer je niet biologisch eet.

Je hebt altijd een keuze!

Het goede nieuws is dat je altijd een keuze hebt. In het geval van nagellak kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het niet te gebruiken. Of je kunt er voor kiezen om het niet dagelijks te gebruiken, dit laatste doe ik zelf ook. Af en toe laat ik mijn nagels weer even ademen, in plaats van er direct weer een laag nagellak op te smeren.

Een andere keuze die je kunt maken wanneer je nagellak gebruikt, is om een nagellak te gebruiken welke geen of minder hormoon verstorende stoffen bevat. De Environmental Working Group (EWG) heeft een database opgezet met daarin beoordelingen van maar liefst 64.000 cosmetische producten op basis van de mate van veiligheid van de gebruikte ingrediënten.

Lauren B nagellak

Lang niet alle merken die zij noemen zijn in Europa verkrijgbaar, maar het merk Lauren B heb ik zelf geïmporteerd uit Amerika en is via onze shop GUT YA te bestellen. Het is overigens geen normale nagellak maar echt een gellak die ook zonder lamp kan opdrogen! Zoek je een leuke nagellak voor kinderen, dan is het merk Piggy Paint ook erg goed. Deze kun je hier bestellen.

De nagellak van Lauren B Beauty heeft het label 7-Free. Een 7-free nagellak bevat dus minder schadelijke ingrediënten dan een ‘reguliere’ gellak nagellak. In het geval van Lauren B. is de nagellak; formaldehyde, formaldehydehars, DBP, tolueen of kamfer, xyleen en TPHP-vrij.

Karmapunten voor jou dus: elke formule van Lauren B is niet giftig, milieuvriendelijk en veganistisch en met trots gemaakt in de VS. Ook bieden we hier de hormoonveilige remover aan.

Kijk ik onze shop voor al onze natuurlijke Lauren B nagellakken, speciaal voor jou geïmporteerd uit de VS!

Happy Gut,
Happy You 

Blogcategorieën

Lauren B. Beauty

Andere Blogs