Hardlopend naar toilet voor je huwelijks aanzoek, vlinders in je buik als je verliefd bent, een knoop in je maag hebben tijdens een vervelend gesprek of een gut-feeling hebben dat alles goed komt. Herkenbaar?
In je buik gebeurt een heleboel zonder dat we er eigenlijk lang bij stil staan. Wetenschappers noemen onze darmen ook wel ons tweede brein. In dit blog leg ik je uit waarom onze darmen zo genoemd worden en welke invloed dit tweede brein heeft op onze psychische gezondheid.
De relatie tussen ons brein en onze darmen
Onze darmen worden ook wel onze tweede brein genoemd, omdat onze darmen over een eigen zenuwstelsel beschikken; Het centrisch zenuwstelsel. Deze communiceert met het centrale zenuwstelsel, ons eerste brein. Dit zijn onze hersenen. Onze hersenen praten dus eigenlijk de hele dag met onze darmen en andersom, grappig hè? Wist je ook dat je darmen meer zenuwcellen bevatten dan je hersenen? Ze kunnen zelfs volledig zelfstandig functioneren. Niet zo gek dus dat onze darmen ons tweede brein wordt genoemd!
Onze hersenen en darmen praten met elkaar
Het is al enige tijd bekend dat onze hersenen signalen kunnen sturen naar onze darmen. Daarom kun je bij stress ook vaak pijn in je buik, constipatie of diarree ervaren. Maar dat onze darmen net zo slim zijn als onze hersenen en daarmee ook onze psychische gezondheid kunnen beïnvloeden, is iets dat de wetenschap nog niet zo lang geleden ontdekt heeft.
De zenuwcellen van onze darmen komen namelijk samen in één grote zenuw, ook wel de Nervus Vagus genoemd. Dit kun je zien als een razendsnelle communicatielijn welke naar onze hersenen gaat. Via deze weg communiceren je hersenen en darmen de hele dag door met elkaar. Zo laten ze elkaar bijvoorbeeld weten of behoefte is aan eten of een gevoel van geluk ervaren. De communicatie wordt verzorgd door hardwerkende boodschappers, ook wel neurotransmitters genoemd.
HAPPY GUT, HAPPY YOU
Onze darmen produceren zelf ook veel van deze boodschappers. Een voorbeeld hiervan is serotonine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. 90% van dit hormoon wordt onder invloed van miljoenen darmbacteriën in onze darmen geproduceerd. Hoe meer serotonine je aanmaakt, hoe beter het contact tussen je darmen en hersenen verloopt én hoe gelukkiger jij je uiteindelijk voelt.
Een ander voorbeeld is dopamine, wat voor 50% in onze darmen wordt aangemaakt. Deze stof geeft je een gevoel van blijdschap en de bekende ‘vlinders in je buik’. Ook bij het onderbuik gevoel wat we soms hebben, het bekende ‘gut-feeling’, speelt dopamine een grote rol.
Problemen met de darmen of met de bacteriën, hebben dus enorme invloed op je stemming. Iets dat je in eerste opzicht misschien niet zou denken, maar heb jij bijvoorbeeld een tekort aan gelukshormonen als serotonine en dopamine, dan word je gevoeliger voor psychische klachten, zoals depressies. De meeste mensen zien de darmen nog steeds puur als verwerkingsfabriek van eten, wat dus een understatement blijkt te zijn.
Hoe kun jij je darmen gezond en gelukkig houden?
Ik hoop dat je nu iets bewuster bent van het feit dat je darmen meer zijn dan een veredelde voedselmachine. En dat een goede gezondheid echt begint bij blije darmen. Niet voor niets heten wij GUT YA.
Hieronder mijn 5 basis tips voor het onderhouden van gezonde darmen:
Happy Gut,
Happy You
Good food
=
Good mood
GUT YA
KVK 73447765
Zaanenstraat 18, 2022 CP Haarlem