Zwanger!

Als je net zwanger bent of plannen hebt om zwanger te worden wil je natuurlijk alles weten over de fase waar jij je nu in bevindt. Je wilt weten wat er voor nodig is om je kleintje gezond op de wereld te zetten en wat je kunt doen om zelf  zonder kwaaltjes de zwangerschap door te komen. Een gezond lichaam is immers de basis voor een gezonde zwangerschap.
Wat mag je nou wel eten en wat niet als je zwanger bent? Welke supplementen zijn een belangrijke aanvulling in deze periode ? Over dit soort onderwerpen, zoals zwangerschap en voeding, lees je ook weer zoveel tegenstrijdig informatie. Daarom heb ik een mooi blog hierover geschreven om ook de mommy’s to be uit dit doolhof te helpen.

Voorbereiding op zwangerschap

Een gezonde baby opbouwen, begint bij gezonde en goed gevoede ouders. Dit begint eigenlijk al maanden voor de zwangerschap. Hoe beter de kwaliteit van de zaadcel en eicel, hoe groter de kans dat jouw kind gezond ter wereld komt. Hiermee voorkom je klachten zoals angststoornissen, auto-immuunziekte en hart- en vaat ziekten van jouw kindje.

Vergelijk het met het bouwen van een huis. Als je een huis gaat bouwen begint het meestal met het opbouwen van een stevige fundering. Je ziet er niets van terug, maar als je slechte materialen voor de fundering gebruikt, kun je nog zo’n mooi huis bouwen, uiteindelijk zal het huis gaan zakken en gaan er scheuren ontstaan.

Zie de ei- en zaadcel als de fundering van je zwangerschap. Investeer dus in kwalitatief goede materialen (ei- en zaadcellen) nog voor je zwanger wordt. Pas dan kun je gaan bouwen aan een huis (baby).

De gezondheid van je kind begint dus niet bij de geboorte, maar nog ver voor de conceptie. Het kan dus nooit te vroeg zijn om je voeding en leefstijl aan te passen ter voorbereiding van jouw zwangerschap.  Mijn advies is om hier al 6 maanden voor de conceptie mee te starten. Belangrijke aandachtspunten voor de conceptie zijn:

✔ Voeding

✔ Suppletie

✔ Ontspanning en beweging

✔ Slaap

✔ Mentale gezondheid

Denk hierbij ook aan het verwerken van oude trauma’s of opgekropte emoties, het is belangrijk om jezelf op te schonen alvorens de conceptie plaatsvind. In dit blog licht ik de eerste 2 punten, voeding en suppletie bij zwangerschap, uitgebreid toe.

 

Natuurvolkeren en zwangerschap

Om te weten wat er nodig is om goed gevoed te zijn, leer ik ook altijd graag van de informatie uit het verleden. Voortplanten is immers iets wat we al jaren succesvol doen, echter krijgen wij in deze Westerse samenleving steeds meer vruchtbaarheidsproblemen. 1 op de 5 stellen lukt het namelijk niet meer om zwanger te worden binnen 2 jaar.

Als je kijkt naar de natuurvolkeren, waren zij veel meer bezig met de voorbereidingen van een zwangerschap. Zij namen specifieke voeding voor, tijdens en na de zwangerschap om gezonde blije baby’s te krijgen.

Deze volkeren kennen bijvoorbeeld ook geen vruchtbaarheidsproblemen. Onderzocht is dat zij veel meer vitamines, mineralen en gezonde vetten binnen kregen. Zij aten bijvoorbeeld veel orgaanvlees, vis en dierlijk vet. Weston Price was een Amerikaanse wetenschapper uit de begin jaren ’30, welke veel onderzoek deed naar deze traditionele volkeren en hun leefstijl gewoontes. Zijn boek ‘Voeding & Fysieke degeneratie’ en de aanvulling ‘ The Nourishing traditions zijn dan ook echt een aanraders.

Ondanks dat wij nu jaren verder zijn en het in de Westerse wereld goed voor elkaar hebben, krijgen wij dagelijks minder voedingstoffen binnen dat de natuurvolkeren in de jaren ’30. Heel plat gezegd bepalen de ouders voor een groot deel of hun kind eruit komt als een gezonde luxe Bentley of een goedkope Fiat.

   

Voeding en Zwangerschap

Als je zwanger bent of wilt worden heb je nog meer extra motivatie om gezond te eten. Onder gezonde voeding verstaan we voeding die zo min mogelijk bewerkt is, geen kunstmatige toevoegingen bevat en op een gezonde manier is klaargemaakt (dus niet in de magnetron bijvoorbeeld).

Voor de zwangerschap zijn drie maaltijden per dag voldoende. Tijdens de zwangerschap adviseer ik 4 maaltijden per dag. Hieronder geef ik je een aantal basis voedingsadviezen. Deze zijn bedoeld voor zwangere- en borst voedende vrouwen. Ook is het aan te raden voor beide ouders om hier al volop gebruik van te maken, nog voor de conceptie.

 

✔︎ Eet vet: Vetten leveren energie, zijn bouwstoffen van gezonde cellen en zorgen dat je vet-oplosbare vitamines beter kunt opnemen. Eet bijvoorbeeld 2 keer per week vers wild zeevoedsel, in het bijzonder wilde zalm, sardines, makreel, schaaldieren en visseneieren (geen kweekvis of tonijn uit blik). Ook plantaardige vetten als kokosvet, roomboter of deze oliemix van Aman Prana kunnen hierbij helpen.

✔︎ Eet minimaal 500 gram groente per dag: Het liefst biologisch en onbespoten.

✔︎ Eet prebiotisch: Gefermenteerde groenten en dranken zoals zuurkool, kimchi, kombucha of kefir zijn voedingsmiddelen die zorgen voor een super gezonde darmflora en dat van jouw kleintje straks.

✔︎ Eet voldoende eiwitten: Tijdens de zwangerschap is de eiwitbehoefte van je lichaam verhoogd. Eiwitten zijn zeer belangrijke bouwstoffen om een gezonde baby te maken. Eet je veganistisch, dan is het nog belangrijker hier op te letten. Denk vis, wild vlees, eieren, geitenyoghurt, (voorgekookte)peulvruchten, zaden en noten.

✔︎ Drink voldoende water: Het liefst 1,5 a 2 L per dag met ¼ theelepel zeezout per liter.

✔︎ Eet lever: 1 of 2x per week een portie is een bron van Vitamine A, goed opneembaar IJzer en Vitamine b12. Vraag dus vooral een plakje leverworst bij de bio-slager of pathé.

 

Bonus voedingstips:

 • Bone broth: Dit is echt een fantastische golden soup die ervoor zorgt dat je na jouw zwangerschap sneller hersteld. Je maakt dit heel gemakkelijk door botten en groentes te laten trekken tot bouillon. Lekker invriezen dus voor na de bevalling 😉
 • Piece of Joy: Als je zin hebt in iets zoets zonder je schuldig te voelen of voor de babyshower suikervrije lekkernijen zoekt, bestel dan bij Piece of Joy! Ze hebben echt heerlijke taartjes!
 • OhMyGuts: Als je net bent bevallen heb je niet meteen de kracht om weer in de keuken te staan. Maaltijden invriezen van te voren is een optie of de biologische kant-en-klaar maaltijden van OH MY GUTS.
 • Juices van Frecious: Dit zijn heerlijke juices die jouw weerstand boosten. Zij hebben een uniek concept waarbij zij direct de juices invriezen zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven die jij tijdens en na je zwangerschap goed kunt gebruiken. Ideaal dus als je wederom weinig tijd hebt en toch je gezondheid op peil wilt houden.

 

Welke voeding kun je beter vermijden als je zwanger bent ?

✖ Gerookte vis: Gerookte, vacuümverpakte vis kan de listeria bacterie bevatten, welke tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind, vers gerookte vis van de visboer kun je wel eten, maar vraag wel even na wanneer de vis is gerookt en hoe hij is bewaard.

✖ Zuivel van de koe: Ook als je niet zwanger bent worden je darmen hier niet blij van. Een betere optie is plantaardige zuivel zoals amandeldrink of kokosmelk.

✖ Rauw vlees, rauwe vis en rauwe eieren: Een absolute no-go.

✖ Additieven: E-nummers, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, kunstmatige zoetstoffen.

✖ Alcohol, roken, drugs: dit spreek voor zich, hoop ik.

✖ Suiker: Frisdranken, snoep, koek, etc. Neem liever suiker vervangers. Zie hiervoor mijn blog Sweet like sugar. Scheelt je ook straks in de extra kilo’s na de zwangerschap 😉

Tarwe producten: Denk aan brood, pasta’s, crackers en koeken. Neem liever varianten met 100% spelt granen of glutenvrij.

TIP: Dranken als kruidenthee of koffie mag zo nu en dan maar liever niet teveel. Hou het bij maximaal 1 kopje per dag. Wat je eens zou kunnen proberen is Chikko Not Coffee. Dit is een cafeïnevrij alternatief wat smaakt naar koffie, maar geen koffie is.

TIP: Kelp noedels als vervanging van reguliere tarwe noedels. Kelp noedels bevatten ontzettend veel Jodium, wat weer belangrijk is voor de ontwikkeling van je kleintje!

Supplementen en zwangerschap                                                                                 

Op het moment dat je zwanger wilt worden is, naast het aanpassen van je leefstijl, het ook belangrijk om bepaalde vitamines en mineralen aan te vullen, zodat als je eenmaal zwanger bent, je een mooie voedingsbodem hebt voor je kleintje. Wanneer je eenmaal zwanger bent, vraagt jouw lichaam en je kindje namelijk veel van je. Tijdens de zwangerschap gebruikt je kleintje bijvoorbeeld 30% van je Omega 3 inname. De overige 70% is afhankelijk van stapeling Omega 3 welke je voor de conceptie hebt ingenomen.

Onderstaande suppletie adviseer ik voor de zwangerschap: 

 • Actief Foliumzuur (Ook wel vitamine B11 genoemd) en Vitamine B12. Beiden heel erg belangrijk om geboorte afwijkingen te voorkomen. Aan mijn cliënten geef ik altijd B12 + Folaat combi.

 

Wist je dat Folaat een natuurlijke variant is van Foliumzuur? Als er achterop het potje 5-MTHF staat, dan weet je dat je de goed opneembare variant hebt. Staat dit er niet, zet het potje dan weer terug in het schap, zonde van je geld en gezondheid!

 

 • Vitamine D: In de zon zitten is natuurlijk heerlijk, maar smeer je dan wel goed in om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Gezien we hier geen mediterraans klimaat hebben en veel binnen zitten adviseer ik dit altijd om aan te vullen. Vitamine D helpt bij de energie voorziening en de opbouw van een stevig skelet. D-Mulsion druppels van Biotics is erg goed!
 • Jodium: Is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Elke dag 3-5 druppels met een beetje water in een aroma diffuser of een verstuiver met een kaarsje is voldoende om aan je dagelijkse Jodium te voldoen. Let op dat je een Jodium neemt waar ‘Kalium Jodide’ op staat.
 • Omega 3: Net als Jodium, speelt ook Omega 3 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Hiervoor kun je een goede visolie, algen olie of krill olie kopen. Zelf gebruik ik vaak MorEPA voor de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap adviseer ik EYE Q visolie vanwege de goede verhoudingen tussen EPA en DHA.
 • Magnesium: Verminderd de kans op een zwangerschapsvergiftiging, miskraam en hoge bloeddruk. Geeft bovendien een ontspannen gevoel in je lijf, wat zeker tijdens de zwangerschap erg prettig is. Magnesium neem je het beste op via de huid. Neem dus vooral vaker een lekker ontspannen magnesium bad of een voetenbadje met deze magnesiumvlokken.
 • Multi vitamine: Het is tegenwoordig een onmogelijke taak om alle vitamines uit je voeding te halen. Voor een goede voedingsbodem is een aanvulling dus zeker te adviseren. Vitals elke dag mama is een goed supplement als je zwanger bent of wilt worden.
 • Probiotica: Probiotica helpt de weerstand te verhogen, verminderd darmklachten en kan huidklachten zoals eczeem bij het kind verminderen. Je kunt voor de zwangerschap jaarlijks een probioticakuur doen en tijdens je zwangerschap kun je dit in de laatste 6 weken herhalen. Orthica heeft speciaal voor moeder en baby een probioticakuur samengesteld.
 • Choline: In het 3e trimester adviseer ik Choline in te nemen tot aan de bevalling. Net als foliumzuur voorkomt dit aanmerkelijk de kans op gebreken zoals een groef in de bovenlip. Ook is dit een ontzettende belangrijke factor in de ontwikkeling van de hersenen en voorkomt prenatale depressie.

 

KORTING TIP: Let bij de aanschaf van supplementen altijd goed op de kwaliteit. Goede merken gebruiken goed opneembare vitamines en mineralen en maken geen gebruik van slechte vulstoffen. Bij een aantal goede merken mag ik een korting aanbieden:

★Met de code wegutya15 krijg je op www.vitals.com 15% korting op je bestelling.

★Met de code #wegutya10 krijg je op www.vitakruid.nl 10% korting op je bestelling.

★Met de code W0221603 krijg je op www.energeticanatura.com 10% korting op je bestelling.

 

Wat kun je doen bij zwangerschapskwaaltjes?

 

Misselijkheid: Een veel voorkomend kwaaltje bij zwangerschap. Vaak veroorzaakt door een tekort aan vitamine E of B6. Dit zit voldoende in de Multi vitamine elke dag mama van Vitals. Wat je aanvullend zou kunnen proberen is 1 a 2 kopjes verse gember thee.

Rusteloze benen of Harde buiken: Neem 2 a 3 keer per week eens lekker bad of voetenbadje met magnesiumvlokken. Zelf gebruik ik deze vlokken van Zechal. Magnesium neem je ook het beste op via de huid. Indien dit onvoldoende werkt, kun je ook een magnesium supplement erbij nemen.

Bekkeninstabiliteit of aambeien: Probeer eens vloeibare Silicium. Ongeveer 5% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Aangezien Silicium een belangrijke bouwstof is voor de bindweefsel kan het nemen van extra Silicium op een natuurlijke manier bijdragen aan de behandeling van zowel bekkeninstabiliteit als aambeien.

Obstipatie: Naast het drinken van voldoende water (2 liter per dag) en voldoende groente en fruit eten, kun je ook Psyllium vezels proberen. Deze vezels maken je ontlasting soepeler op een natuurlijke manier. Dit helpt tevens aambeien voorkomen. Zelf ben ik ook fan van het ‘poepkrukje’. Een klein krukje om je voeten op te zetten als je naar de toilet gaat. Helpt echt !

Maagzuur: Eet meerdere kleine maaltijden per dag. Drink niet meer dan 200ml tijdens het eten. Start je dag met een glas water met een lepel citroensap of appelazijn. Magnesium en een Zink supplement helpt ook tegen oprispingen.

Striae: Striemen die op de huid ontstaan omdat de huid te snel groeit. Dit wil elke vrouw natuurlijk voorkomen. Het is van belang om de huid goed gehydrateerd en vettig te houden met bijvoorbeeld cacaoboter of Jojoba olie. Daarnaast kan een supplement als silicium en collageen gebruikt worden om het bindweefsel te versterken.

Blaasontsteking: Zwangere vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking omdat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder staan. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door de E-colibacterie. Ik adviseer altijd een natuurlijke behandeling, gezien de reguliere behandeling met antibiotica ook de gezonde darmflora van de moeder afbreekt.

D-Mannose is een omgekeerde suiker die in ons lichaam voorkomt. D-Mannose doodt geen bacteriën maar hecht zich als een magneetje aan de E-Coli bacterie, waardoor het de blaas uitspoelt. Hierdoor worden er geen goede bacteriën gedood zoals bij antibiotica en kom je toch op een natuurlijke manier van de slechte bacteriën af. D- Mannose is tevens wel 50x effectiever dan cranberry’s!

 

Wil je goed gevoed je zwangerschap starten? Plan online een consult !

Happy Gut,
Happy You 

Blogcategorieën

Andere Blogs